©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Zeker duizend demonstranten gearresteerd in Moskou
Gepost door  redactie redactie Gepostop  28-07-2019 10:51 28-07-2019 10:51 362  keer gelezen 362 keer gelezen  0 reacties0 reacties NRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC HandelsbladDemonstranten eisen dat de verkiezingen voor de gemeenteraad van de stad op 8 september eerlijk verlopen en dat oppositieleden zich verkiesbaar kunnen stellen.

Maartje Geels Steven Mus


In Moskou zijn zaterdag zeker duizend mensen opgepakt bij een protest voor het stadhuis van de stad. Dat melden internationale persdiensten zaterdagavond, waaronder AP, op basis van een verklaring van de Russische autoriteiten. De demonstranten eisen dat de verkiezingen voor de gemeenteraad van de stad op 8 september eerlijk verlopen en dat oppositieleden zich verkiesbaar kunnen stellen. Voorafgaand aan het protest werden meerdere prominente oppositieleden opgepakt, meldde The Moscow Times.

Ook een mensenrechtenorganisatie die de politie in de gaten houdt, OVD-Info, houdt een cijfer aan van duizend arrestaties. Persbureau Reuters meldde zaterdagmiddag dat onder de arrestanten ook voorbijgangers zijn die zich „op het verkeerde moment op de verkeerde plek bevonden”.

Het protest, dat eerder al werd aangekondigd door oppositieleider Aleksej Navalny, was illegaal verklaard door de autoriteiten. Toch gingen duizenden betogers te straat op, zo beschrijft persbureau Reuters. Demonstranten riepen onder meer om een „Rusland zonder Poetin!”. Honderden agenten werden ingezet tegen de protesten; op sommige plaatsen raakten zij slaags met demonstranten. Ook hebben agenten opgetreden bij een verkeersblokkade die door demonstranten was opgeworpen op de ringweg om de Russische hoofdstad. Er werd traangas ingezet om de activisten daar te verjagen.

Navalny werd woensdag al, voor de zoveelste keer, gearresteerd en heeft een celstraf van dertig dagen opgelegd gekregen. Agenten vielen zaterdag een studio binnen vanuit waar de oppositie een live-uitzending over de protesten coördineerde.

Niet meedoen aan lokale verkiezingen
Tientallen Russische oppositieleden worden geweerd om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zorgt al weken voor protesten in de hoofdstad, waar meer dan 12 miljoen mensen wonen. Volgens de autoriteiten in Moskou mag de oppositie niet meedoen aan verkiezingen, omdat zij onvoldoende rechtmatige handtekeningen voor deelname heeft verzameld. De oppositie heeft die aantijging verworpen.

Ook vorige week zaterdag gingen duizenden Moskovieten al de straat om te demonstreren tegen het besluit om 57 onafhankelijke kandidaten te weren van deelname aan de verkiezingen. De laatste keer dat er zo’n grote demonstratie plaatsvond was bij de herverkiezingen van president Poetin vorig jaar. Twee jaar geleden demonstreerden zo’n 25.000 tot 30.000 mensen tegen corruptie in Moskou

De gemeenteraad van Moskou, die 45 zetels heeft, is verantwoordelijk voor een zeer groot gemeentelijk budget - zeker in vergelijking met andere Russische steden - en is grotendeels in handen van regeringspartij Verenigd Rusland van president Poetin. Voor alle zetels kan op 8 september worden gestemd.

Link

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.