©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Protest in Moskou in de kiem gesmoord, ruim duizend demonstranten opgepakt
Gepost door  redactie redactie Gepostop  28-07-2019 10:01 28-07-2019 10:01 487  keer gelezen 487 keer gelezen  0 reacties0 reacties Volkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantEen grote demonstratie tegen de Russische regering lijkt zaterdag in de kiem gesmoord. Mensen gingen de straat op omdat tientallen onafhankelijke kandidaten niet mee mogen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar veel demonstranten werden direct na aankomst gearresteerd.

Redactie
volkskrant.nl

De Moskouse politie heeft in een officiŽle verklaring laten weten dat 1074 mensen zijn gearresteerd.

De demonstranten wilden actie voeren voor het kantoor van burgemeester Sergej Sobjanin van Moskou, hoewel het protest door de regering verboden was. Wel slaagden ze erin korte tijd de ringweg van de stad te blokkeren. Volgens de politie waren er zoín 3500 demonstranten, de organisatie spreekt van meer dan 15.000.

De activisten zijn boos dat kandidaten van de oppositie worden uitgesloten bij lokale verkiezingen, die op 8 september gehouden zullen worden. Volgens de autoriteiten hebben zij niet genoeg ondersteunende handtekeningen verzameld, of zijn de handtekeningen vals, of onleesbaar. De oppositie zegt dat dit onzin is.

De tijden waarin oppositiekandidaten mochten meedoen aan de Moskouse burgemeestersverkiezingen zijn sinds 2013 al voorbij, maar nu is er ook geen ruimte meer voor critici in het parlement van de hoofdstad. Moskovieten lijken dat niet te accepteren: vorige week gingen 22 duizend mensen de straat op. Burgemeester Sobjanin waarschuwde op sociale media al dat de autoriteiten zaterdag hard zouden optreden als er weer werd gedemonstreerd, om de openbare orde te handhaven.

Woensdag werd Kremlin-criticus Aleksej Navalni al gearresteerd toen hij bij zijn huis aan het joggen was. Zaterdag liet ook Ilja Jasjin, een bondgenoot van Navalni, weten te zijn aangehouden, samen met enkele andere activisten. Weer anderen meldden op Twitter dat hun huizen zijn doorzocht.

Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren met de activisten die zaterdag zijn gearresteerd. Navalni werd woensdag al veroordeeld tot dertig dagen celstraf vanwege het oproepen tot een ongeautoriseerd protest.

Link

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.