©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Russen demonstreren tegen president Poetin
Gepost door  redactie redactie Gepostop  27-07-2019 18:39 27-07-2019 18:39 556  keer gelezen 556 keer gelezen  0 reacties0 reacties De Telegraaf De Telegraaf
printer
De TelegraafDoor PIETER WATERDRINKER

MOSKOU - Volgens sommige analisten staat Rusland aan de vooravond van nieuwe massale protesten, nadat ruim 22 duizend demonstranten afgelopen zaterdag in het centrum van Moskou demonstreerden tegen het fnuiken van de democratie en de almaar dalende levensstandaard.

„Poetin liegt”, vindt deze demonstrant bij het protest in Moskou afgelopen zaterdag

„Laat ze toe!”, scandeerde de menigte, als bijzetting van hun eis dat tientallen onafhankelijke kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van komende september, die onlangs van deelname werden uitgesloten, alsnog worden toegelaten. „Laat ze toe, dit is onze stad!”

De demonstratie kwam na dagen van illegale bijeenkomsten in Moskou, uit protest tegen het besluit van de kiescommissie om oppositionele, onafhankelijke kandidaten van de lijsten te weren, omdat ze handtekeningen zouden hebben verzameld die ongeldig waren. „Iedereen weet dat dit een leugen is”, liet een omstander weten. „De macht denkt met deze arrogantie weg te komen.”

De betoging van zaterdag, die ditmaal was toegestaan, was het grootse protest in de Russische hoofdstad sinds jaren. Het protest komt een maand nadat de autoriteiten moesten inbinden bij een rechtszaak tegen de Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov, die valselijk werd beschuldigd van drugsbezit en die een celstraf van vele jaren boven het hoofd hing, totdat een menigte de straat opging om het machtsmisbruik van justitie openlijk te veroordelen.

„Sinds 2012 ben ik niet meer op een protestbijeenkomst geweest die zo groot was”, schreef oppositiekopstuk Aleksej Navalny op Twitter, doelend op de massale bijeenkomsten destijds op het Moerasplein nabij het Kremlin tegen verkiezingsfraude. Navalny riep op tot meer acties. Intussen liet het stadsbestuur 12 duizend politieagenten uitrukken om de menigte in toom te houden.

„We zien hier een echt protest tegen Poetin”, is de conclusie van Abbas Galljamov, voormalig speechwriter voor het Kremlin en nu werkend als politiek analist.

Galljamov: „Het is een prerevolutionaire situatie. Als deze demonstranten niet krijgen wat ze willen, dan zullen ze proberen om het huidige systeem omver te werpen.”

Link
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.